Om Taekwondo

Taekwondo är en kampsport och ett självförsvarssystem som har sitt ursprung i Korea. Det är en av de mest populära kampsporterna i världen, och det är också en av de få som är en officiell olympisk sport. Taekwondo är känt för sina höga och snabba sparkar, men det inkluderar också slag, blockeringar och undvikande rörelser.

Historien om taekwondo är djupt rotad i Koreas historia. Även om det finns vissa skillnader i tolkningar, är det allmänt accepterat att taekwondo utvecklades ur olika koreanska kampsporter som praktiserades under de tre kungarikena i Korea (37 f.Kr.-668 e.Kr.). Dessa inkluderade tekniker som liknade dagens taekwondo, inklusive hoppande och snurrande sparkar.

Under den japanska ockupationen av Korea (1910-1945) var många koreanska kampsporter förbjudna. Men efter andra världskriget och Koreas befrielse, återupptogs och reformerades många av dessa traditioner. Under 1950-talet, ledde en grupp koreanska martialkonstnärer en rörelse för att ena de olika kampsportsskolorna, eller “kwans”, under en enda nationell sport. Denna sammanslagning ledde till bildandet av taekwondo.

Taekwondo har sedan dess fortsatt att växa och utvecklas. Internationella Taekwondo Federation (ITF) bildades 1966, och World Taekwondo Federation (WTF) bildades 1973. WTF är den organisation som är erkänd av Internationella Olympiska Kommittén och styr över taekwondo i de olympiska spelen.

Taekwondo är mer än bara en fysisk aktivitet; det är också en mental disciplin. Det lär ut värderingar som respekt, disciplin, självkontroll och ödmjukhet. Dess filosofi är djupt rotad i den koreanska kulturen och taoismen, med en stark betoning på balans, harmoni och personlig utveckling.

Taekwondo är en dynamisk och utmanande kampsport som fortsätter att vara populär över hela världen. Det är en kampsport som engagerar både kropp och sinne, och dess historia och filosofi ger det ett djup som går långt utöver den fysiska tekniken.